Reklama
 
Blog | Radek Cipov

Evangelium podle Klause

Evangelium je dobrá zpráva, ale proč se nám těch dobrých zpráv nedostává?
A není to proto, že nám z toho absurdního evangelia vypadl Kristus?A přitom by stačila i obyčejná slušnost a služba veřejnosti

Najednu stranu je vládnutí Václava Klause úsměvné a zábavné, na druhou stranu velmi nebezpečné. Paradoxně je nebezpečné právě pro humor, který vzbuzuje. Humor je zbraní slabých, říká významný francouzský sociolog Pierre Bourdieu, a vládnoucí elity jsou si toho dobře vědomi. Čím více se mu budeme smát, tím větší prostor mu dáváme pro různé nestandardní kroky, jako je např. „ohýbání ústavy na mez možnosti“, jak je pojmenovává tisk, a více či méně nápadné demagogické matení veřejnosti. Je zajímavé, že téměř každý, kdo nesouhlasí s Klausem, také nesouhlasí s Evropskou unií, jen málokdo však dokáže zdůvodnit proč. To je důsledek demagogie, absence vzdělávání k demokracii a bídného stavu české žurnalistiky.

 Je smutné, že po tragických událostech nedávno historie, kdy Hitler se Stalin rozpoutali 2. světovou válku právě díky manipulaci a demagogii, jsme tak málo citliví na jakýkoliv projev manipulace a demagogie. A přitom nejhroznější na celé tragédii v minulosti bylo, že si nikdo nedokázal představit, že by něco takového jako plynové komory a koncentrační tábory bylo možné. Kdo by chtěl situaci bagatelizovat, že to je zapomenutá historie, ať si vzpomene na Milošoviče a poklidnou Jugoslávii! Podceňovat demagogii a manipulaci se zkrátka nevyplácí!

 Na začátku svého druhého funkční období se Václav Klaus přihlásil ke křesťanským hodnotám, na kterých je založena Evropa. Ale které to jsou?

Reklama

I kdybychom nevěřili v Krista a v jeho vyznání: „Kdoko-li ublíží nejmenšímu, jakoby ublížil mne“, pravděpodobně se shodneme, že základní křesťanskou hodnotou je právě člověk jako míra věcí, tedy lidská práva. V křesťanských hodnotách tedy jde v prvé míře o jednotlivce, a je potřeba zdůraznit o každého jednotlivce! Aby žádný člověk neutrpěl nespravedlnost, aby mohl žít důstojný a plnohodnotný život.

To je ale v přímém rozporu s ekonomickým systémem bez etiky, protože v takové systému je člověku odepírána jeho důstojnost, v takovém systému je člověk ponížen na ekonomického otroka.

Připočteme-li k tomu důraz na politický pragmatismus, kdy na vládě se mají podílet pouze politické strany, a různé spolky či občanská hnutí jsou považována za nestandardní. Jsme opět u systému, který je v rozporu s demokracií na západ od nás, a navíc nese všechny znaky nezájmu o člověka. A občany státu opravňuje či odsuzuje ke svobodě jednou za čas vhodit volební lístek.

 Rád bych se mýlil, ale já u Václava Klause zájem a péči o křesťanské hodnoty nenacházím. A to je podle mne maximálně znepokojující! Není to zrada na vývoji české státnosti, není to zrada na hrdinech, kteří neváhali položit život za vlast a své spoluobčany? A není to zrada na občanech ČR?

 Etika je podle mne páteří demokracie. Bez etiky jsme tam, kde jsme. Máme sice formálně všechny demokratické instituce, ale o rovnosti před zákonem a spravedlnost pro každého si můžeme nechat zdát. Není to demokracie s komunistickou tváří? A komunismus je bezpochyby zločinná ideologie stejně jako fašismus, tudíž nemá i tato demokracie zločineckou tvář? Proto se ani nemůžeme divit různým článkům o prorůstání naší demokracie s mafiánskými strukturami, ten sám systém má tyto zločinecké rysy nebo je k nim otevřený, protože rezignoval na morální hodnoty. Dokud se nevrátíme k etickým hodnotám, dokud se nevrátíme k zájmu o člověka, lidská práva, lépe se nám žít nebude.

 Bylo by chybou si myslet, že Václav Klaus je politická mrtvola, kterou již necháme dosloužit. Dokud nepojmenujeme stav věcí, těžko budeme sjednávat nápravu. A pak jde také o osobní odpovědnost! Jinak se ocitáme v absurdní situaci, že prezidentem není člověk vysoce morálních hodnot, tedy někdo, kdo je pro nás vzorem, nýbrž někdo, kdo za prezidentský úřad schovává svou beztrestnost. A pak je otázkou k čemu je nám prezident, který sice škodí, ale nemůžeme s tím nic dělat? Jak říká lidová moudrost: ryba smrdí od hlavy.