Reklama
 
Blog | Radek Cipov

2012. Konec světa?

Fenomenologická filosofie ve 30. letech minulého století poukazovala na redukovaný obraz světa, který konstruuje věda. Co se od té doby změnilo? Slovo nevědecký je vnímáno jako nepravdivý. Opravdu přijde konec světa? A co věda? Pomůže nám v tom či nám naopak bude naobtíž?

Pamatuji na svéhoho profesora psychologie na univerzitě, jak zdůrazňoval termín paradigma. Vědecká disciplína se vyvíjí v určitých mezích, měla by si být oněch mezí vědoma, protože představují její brýle mámení, a někdy je bude muset vyměnit za jiné. Viz fyzika mechanická a kvantová. Jiné vědy ještě k brýlím ani nedorostly – třeba psychologie. A o ekonomii bych to směle prohlásil – byť mne tato dáma nezajímá – minimálně jako pokus o povinný vtip v souvislosti s tzv. ekonomickou krizí. Ba ne, rozesmál mne jeden ekonom, který tvrdil, že když selhala ekonomie se schopností coko-li předvídat, rozuměno poznat zákonitosti chodu společensko-ekonomického vývoje, přece to neznamená, že za to mohou ekonomové?! Obávám se, že asi neslyšel o paradigmatech?
Můžeme za to my všichni, že jsme jim dali prostor.

Fenomenologové zkrátka jen upozorňovali na nebezpečí těch brýlí mámení, která nám mohou zcela zatemnit vědomí, nebudeme-li si jich vědomi. A propo kdo nás dnes upozorňuje na meze vědeckého vnímání? Spolek Sysifos hájící čistotu vědeckého bádání připomíná inkvizici před 300 lety. Při četbě i tzv. odborného tisku jen nevěřícně kroutíte hlavou.

Z pohledu fenomenologie a teorie paradigmat, nebude rok 2012 nic jiného než změnou paradigmat. To si myslím já, člověk který věří ve sny, magii, astrologii, božské  jsoucno.

Reklama

V psychologii se rozlišuje mazi pravostranným-racionálním myšlením a myšlením levostranným nebo-li magickým. Myšlení magické je mnohem starší  a je vlastní všem starým kulturám, souvisí s intuicí, vnitřní obrazností. Cituje se pokus, který byl tuším proveden v Africe na domorodcích a dávali se jim k rozpoznání evropské houby, které nemohli znát. Zcela bezchybně je rozdělili na jedovaté a jedlé. A na otázku, jak to dokázali, řekli, že "ty jedovaté houby se divně ksichtěj".

Samozřejmě nechci vylévat dítě i z vaničkou, ale jen chci upozornit, že vše má dvě strany. A my téměř dogmaticky rozvíjíme jen tu jednu. Třeba se dočkáme časů kdy budou profese jako pocitový či intuitivní ekonom nebo to bude mít názen intuoekonom prostě a dobře vrátí se k nám zdravý selský rozum.

A ještě jednu památnou větu svého profesora si pamatuji: rozum je děvka, která poslouží každému. Osobně si myslím, že podstata všeho je v imaginaci a pocitech. Naše znalosti, věda… je velkou iluzí. A přitom stačí k pravostrannému připojit i to levostranné.